fredag 12. november 2010

NHO Service, FrP og private, kommersielle omsorgsløsninger

NHO Service driver for tiden en landsomfattende pr-kampanje for private, kommersielle løsninger i eldreomsorgen med FrP som sin politiske våpendrager. I Trondheim fikk de FrPs Kristian Dahlberg Hauge til å fronte seg, i Oslo gjorde FrP-byråd Sylvi Listhaug det samme I Porsgrunn var det FrPs stortingsrepresentant Bård Hokksrud som sto for innsalget, Til og med i Lenvik kommune i Troms har NHO Service fått FrP til å selge inn privatisering av tjenestene.
Mitt svar i Adresseavisen forrige lørdag (og på denne bloggen) om at privatisering av eldreomsorgen er å spille rulett med de eldres trygghet har tydeligvis falt NHO Service tungt for brystet. I Adresseavisen i dag er derfor Anders Vollen fra NHO Service ut og forsvarer både private, kommersielle løsninger og FrP. Jeg vil ikke akkurat hevde at han lykkes særlig godt.
For det første hevder Vollen at det ikke er grunnlag for å si at private, kommersielle aktører innebærer en risiko for byens brukere. Jeg vil anbefale NHO Service å stille det samme spørsmålet i Bergen hvor de har benyttet seg av slike løsninger. For litt over en måned siden sa plutselig det private selskapet Seniorstøtten opp avtalen sin som leverandør av omsorgstjenester med kommunen, og en rekke eldre måtte omplasseres. Det kan vel neppe kalles trygge rammer for de eldre.
For det andre fremstiller Vollen det som at jeg og Arbeiderpartiet ikke ønsker variasjon i eldreomsorgen i Trondheim. Det er helt feil. Nær 20 % av sykehjemmene i Trondheim er drevet av private, ideelle organisasjoner. Disse bidrar til et viktig mangfold. Det Arbeiderpartiet derimot sier nei til, er at private selskaper skal ta ut store overskudd på å drive omsorg på kommersiell basis. Vi vil heller bruke de samme pengene på et bedre omsorgstilbud til byens innbyggere.
For det tredje: Jeg skjønner godt at NHO Service kjører en omfattende kampanje for private, kommersielle løsninger. De representerer selskaper som ønsker å tjene penger på å selge omsorgstjenester, og er derfor opptatt av å sette seg selv i et best mulig lys. Det jeg derimot syns er bekymringsfullt er at FrP så lett kjøper påstandene til NHO Service, og fremstår som deres salgsrepresentanter i kommune etter kommune.
Det er jo også verd å minne om hvordan det går når FrP får gjennom private løsninger og må forsvare det etterpå:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar