fredag 29. oktober 2010

Fortsatt satsing på skole og eldre

Illustrasjon: Colorbox
Denne uka la Rådmannen fram forslag til budsjett for 2011 for Trondheim kommune. Det er flere ting Arbeiderpartiet og det rød-grønne flertallet kommer til å endre, men det er samtidig en ting som er veldig viktig å merke seg: Det er orden på økonomien i Trondheim, i motsetning til flere andre større kommuner. Jeg er glad for at vi ikke har tilstander som i Høyre- og FrP-styrte Bergen: Mister hjelp hjemme.

Nå skal vi i gang med budsjettforhandlingene på rød-grønn side. Vi er alle fire partiene enige i at den gode økonomistyringen vi har i kommunen må fortsette. Jeg føler meg også trygg på at vi kommer til å få til et budsjett som gjør Trondheim til en enda bedre by neste år. Det betyr også en del endringer på Rådmannens forslag.
Vi kommer ikke til å akseptere det foreslåtte kuttet i lærertettheten, eller at støtten til gatemagasinet Sorgenfri fjernes.
Det må bli idrettshall på Åsveien i tilknytning til ny skole, og vi må også komme i gang med hallen på Utleira.
Samtidig må satsinga på eldreomsorgen fortsette. Rådmannen har i budsjettforslaget sitt fulgt opp våre prioriteringer. Det blir derfor 38 nye plasser med heldøgns omsorg neste år. I den sammenhengen er det også verd å nevne at Kattem sykehjem åpner neste onsdag. Hadde Høyre fått bestemme hadde ikke det skjedd.
Det er et stramt budsjett som er lagt fram, men det er orden i økonomien. Vi fikk finanskrisa midt i fleisen, men har snudd underskuddet til balanse. Det var en tøff, men helt nødvendig jobb.
Jeg må samtidig si at jeg undrer meg over Høyres ensidige fokus på låneopptaket; Ja, vi har tatt opp betydelig med lån i Trondheim de siste årene. Dette trappes nå ned ved at vi skal bruke avkastningen fra kraftfondet som egenkapital ved nye investeringer. Det Høyre imidlertid ”glemmer” å si noe om er hvorfor låneopptaket har økt så mye de siste årene. Svaret er ganske enkelt: Etterslepet etter 14 år med Høyre-styre var enormt. Jeg vil nevne tre eksempler:
Barnehager: I løpet av 14 år med Høyre ble det bygget kun en ny kommunal barnehage. Det sto flere tusen barn i kø for å få plass. Vi har bygget 53 nye barnehager og har fått full barnehagedekning.
Skoler: En dag i slutten av august 2001 hadde VG en dobbeltside med overskriften: ”MUGG – FUKT – ASBEST – Skole-virkeligheten i Høyre-styrte kommuner”. Det som gjorde oppslaget spesielt var at 10 av 10 bilder som ble brukt til å illustrere situasjonen var hentet fra Trondheimsskolene; Nyborg, Åsvang, Åsheim og Charlottenlund ungdomsskole.

Faksimile VG 29.08.01

I dag er situasjonen en annen. De fire nevnte skolene og ti til har blitt totalrehabilitert. Siden 2004 har vi brukt en million kroner hver eneste dag på å pusse opp og bygge nye skoler og barnehager.
Sykehjemsplasser: Mange husker eldreopprøret i Trondheim for et knapt tiår siden. Ikke minst husker mange de hjerteskjærende TV-bildene av eldre som skulle trilles ut av Persaunet sykehjem.
Siden vi tok over har vi bygget 200 nye sykehjemsplasser. Mellom 2004 og 2009 ble hver tredje ny sykehjemsplass i Norge åpnet i Trondheim.
Ja, det har kostet å rydde opp etter 14 år med Høyre, men det har vært viktig å gjøre det. Budsjettet bystyret vedtar i desember vil også bære preg av at det er barnehagene, skolene og eldreomsorgen som prioriteres – ikke Høyre og FrPs skattekutt.

1 kommentar:

  1. I Stavne/Sverresborg Arbeiderlag reagerer man med undring og irritasjon fordi Rådmannen påny ønsker å skyve på idrettshall på Åsveien. Det er gjort en formidabel jobb med opprustning av skolene i byen de siste årene, men dessverre er Åsveien et grusomt syn. Undertegnede var elevrådsleder på skolen i 1984 og konstaterer at ingenting er skjedd siden da. Den er tragisk nedslitt,og MÅ nå rives og bygges opp påny. På nedre Byåsen er vi mange som ønsker avklaring på NÅR man kan forvente ny skole + idrettshall. Takker for positive signaler vedr. hallen i denne bloggartikkelen!

    SvarSlett